Yüzmenin, tüm vücut kaslarının aynı anda çalıştığı az sayıdaki spor dalından biridir. Çünkü suya girdiğimizde saçımızın telinden tırnağımıza kadar tüm vücudumuz suyla birlikte hareket eder. Bu nedenle tüm kas Karadaki vücut ağırlığı suya girildiğinde yaklaşık 10 kat hafiflemektedir. Bu özelliği nedeniyle yüzme sporu rehabilitasyon, çeşitli hastalıkların tedavisi ve stresi gidermesi açısından da bir terapi niteliğindedir.
Yüzmenin, fiziksel görünümü şekillendirir, kan dolaşımını düzenler, bütün vücudu çalıştırır, ritmik hareketleriyle kalp-damar sistemini güçlendirir.
Yaz aylarında serinletirken, stresi alan ve kasları güçlendiren yüzme sporu, ergenlik döneminde ise beden gelişimini hızlandırıyor. Bu nedenle ergenlik dönemindeki gençler ve çocukların yüzme sporu yapması daha yararlı sonuçlar vermektedir. 1 saat yüzen kişi, ortalama 500 kalori harcamaktadır. Su bir dirençtir ve suya karşı kulaç atarak verilen mücadele özellikle çocuklara kas gelişimin yanı sıra özgüveni de kazandırır. Özellikle kara sporlarını yapamayan engelliler, rahatlıkla yüzebiliyor. 4 yaşından itibaren çocuklara yüzme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Dayanıklılık ve esnekliğinizi geliştirir.
Adalelerinizi geliştirir ve denge sağlar. Birçok profesyonel ve amatör sporcusu egzersizleri yaparlar.
Kalbi güçlendirir.
Fiziksel görünümünüzü değiştirir.
Dolaşımı düzenler.
Kilo kontrolünü sağlar.
Stres ve gerilimi azaltır.
Eklem iltihabı gibi hastalıklarda eklemleri ve bağları daha az zorladığından önerilen egzersiz tipidir.
Haftada 3 gün yüzme önerilir. 1 saat yüzme ortalama 500 kalori harcatır.
Kas güçsüzlüklerini tedavi eder. Şişmanlarda, hamilelerde ve hareketsiz kişilerde özellikle yararlıdır. Çünkü suda yapılacak egzersizler eklemleri ve bağları daha az zorlamaktadır. Sudaki vücut ağırlığı karadakinin 10 misli azalır. Suda yapılan rehabilitasyonun fizik tedavinin etkin bir formu olduğu kanıtlanmıştır.aktif hale geçer.