İlk Okula Hazırlık

İLKÖĞRETİME HAZIRLIK SÜRECİNDE ANAKULUNUN ROLÜ
Okul öncesi eğitimin; yaşamın ilk yıllarının kalitesini arttırarak çocuğun ileri yıllarda hem sosyal hem de eğitim hayatını etkilediğini günümüzde bilmeyen yoktur. Bu yüzden doğumdan itibaren ilköğretim çağına kadar çocuklara temel beceriler kazandırmanın gerekliliği de kaçınılmazdır. Okul öncesi kurumların temel görevi, çocukların okul dönemine kadar temel becerileri kazanarak bütünsel gelişimlerini desteklemektir. Bu bağlamda sadece zihinsel gelişimin desteklenmesi yeterli olmayıp onların her alanda hazır oluşlarını yani ilkokul için gerekli olan ön bilgi, beceri ve tutumu kazanmış olmasını sağlamak gerekmektedir. Günümüzde İlkokula hazırlık denilince akla gelen ilk soru “Acaba anaokulunda okuma yazma çalışmaları yapılıyor mu? “ olmaktadır. Oysa ilkokula hazırlık çalışmaları tüm okul öncesi yılları kapsayan ve yaşama dair temel bilgi ve becerileri kazandırmayı hedefleyen bir program dahilinde uygulanmaktadır. Hatta bu çalışmalar çocuk daha okul öncesi eğitimine başlamadan evde yapılmaya başlanabilir. Aileler tarafından yapılan belki bilinçli belki de bilinçsiz olarak uygulanan hikaye okumalar, resim yapmalar ve aile sohbetlerinin temeli bile anadilini geliştirici ve temel becerileri kazandırıcı etkinlikler olarak sayılmaktadır. Okul öncesi dönemdeki bir çocuğu ilköğretime hazırlamak sosyal, bedensel, dilsel ve zihinsel olarak gelişim özelliklerini destekleyerek ve öz bakım için gereken temel işleri kendilerinin yapıyor olmasını sağlamak olmalıdır.
AFACAN YILDIZLAR ANAOKULU olarak bizler 3-6 yaş grubu çocuklarımızın bütünsel gelişimlerini destekleyerek ve okul öncesi eğitimin evrensel amaçlarını göz önünde bulundurarak onların ilköğretim için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacak sistemli bir çalışma içerisindeyiz. Bu sistemi oluştururken tamamen onların becerilerinin doğal olarak gelişmesini önce gözlemliyor daha sonra destekliyoruz. Çünkü becerilerin doğal gelişimini izlerken bu sürece destek olunmasındaki temel amaçlardan biri,onları ilköğretimin kritik dönemlerine hazırlamaktır.Bu hazırlık sırasında çocukların belirlenen eğitimi alırken zorlanmamasına ve hazır olmadıkları bir sürece girmemelerine dikkat etmek gerekir.Çünkü yaşamın erken yıllarındaki her türlü baskı ve zorlama onlar için hayal kırıklığı ve okula karşı tepki geliştirmelerine sebep olabilmektedir.Okullarımızda bu zorlamadan uzak durularak; örneğin matematik eğitimi verilirken bir sıralama izleniyor ve basitten zora doğru , onların matematiği anlama aşamalarına göre etkinlikler planlıyoruz.Önce temel bazı kavramlar üzerinde çalışıyor daha sonra sayma, sıralama, eşleştirme vb. uygulamalar yapıyoruz.Sayılar, karşılaştırmalar, geometri vb. çalışmalardan sonra ölçme ve basit işlemler aşamasına gelmeyi hedefliyoruz.
Bugün ilköğretim 1.Sınıf kazanımları incelendiğinde, bu kriterleri okullarımızda 3-6 yaş çocuklarımızın gelişimi için planlanan etkinliklerin içinde bulabiliyoruz. Örneğin; Nezaket ve Görgü etkinliklerinin temel amaçlarından biri olan “Paylaşmanın önemini fark edebilme” 1.Sınıf etkinlik örneklerinde de görebildiğimiz bir kazanımdır. Ayrıca okullarımızda 3-6 yaş çocuklarımıza, gelişim özellikleri dikkate alınarak verilen “Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmaları” kapsamındaki tüm etkinlikler (sözel dil gelişim çalışmaları, ses farkındalığı, yazı farkındalığı ve yazmaya hazırlık çalışmaları) onların bir işi bitirme konusunda sebat etmesi, zamanı verimli kullanması, masa başı çalışma alışkanlığı kazanması, yetişkin gibi kalem tutabilmesi gibi beceriler kazandırmak amacıyla planlanmıştır.
Doğru ve planlı yürütülen bir okul öncesi eğitim programı ile temel eğitimin ilk yıllarında mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmek biz AFACAN YILDIZLARIN temel hedefidir.

Visit Us On Instagram