Beden Eğitimi

Spor ve Çocuk

sokak-oyunlari

Spor çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden , hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından oldukça yararlı ve gereklidir.
Çocuk açısından spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da önemlidir. Çocuk spor yoluyla, çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisindeki sahip olduğu yerini sağlamlaştırır. Psikolojik açıdan ise, kendini kontrol etmeyi, bir konuda konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya güdülenebilmeyi öğrenir
Spor yapmayan, dengesiz beslenen çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri zordur.
1978_buyuk
Düzenli egzersiz ile stresle daha kolay başa çıkılabildiği bilinmektedir. Ruhsal açıdan iyilik ve olumlu ilerleme sağlar. Çocuklarda, kendine güven ve fiziksel hakimiyet duygularında gelişme olmaktadır. Çocuğun sportif ortamla birlikte yaşadığı sosyal etkileşim, bir gruba ait olma hissi ve paylaşmayı öğrenme, ruhsal durumu olumlu etkilemektedir.
Sağlıklı bir çocuk fiziksel etkinliklerden yoksun bırakılır ve yeterli hareket etmesi engellenirse, psikomotor gelişmesi zarara uğrar ve buna bağlı olarak okuldaki başarı oranı düşer. Bu konuda bilinen örneklerden birisi, Fransa’da yapılan bir çalışmayla ilgilidir. Paris yakınlarındaki Vanve kentinde yapılan ve bu bölgenin adıyla anılan bir araştırmada ilköğretim sınıfı öğrencileri iki gruba ayrılmış ve bir grup öğrencinin kuramsal ders saatleri azaltılırken diğerlerinin ders sayısı aynen korunmuştur. Ders saatleri azaltılan grupta, beden eğitimi ve spor saatleri arttırılmış, öğrenciler çeşitli dallara ayrılarak spor yaptırılmıştır.Yıl sonunda yapılan değerlendirmede, eski programa göre eğitim yapan grupta başarı oranı %60 iken, spor saatleri arttırılan gruptaki başarı oranının %89’a yükseldiği görülmüştür.
Kuşkusuz, sporun faydasını yalnızca dersteki başarıyı arttırmaktan ibaret saymak yeterli değildir. Yakın bir gelecekte toplumda sorumluluk yüklenecek kişilerin yetiştirilmesinde, iyi alışkanlıklar edinmelerinde, birlikte yaşama duygusunun gelişmesinde, erken yaşlardan itibaren spor yapılması büyük önem taşımaktadır.
haydi_cocuklar8
Çocukların enerji dolu,hareketli yapıları ya da bir takım dürtüsel davranışları spor yoluyla başka alanlara kanalize edilmektedir.Bu yolla çocuk hem kendine hem de çevresine daha faydalı olacaktır.Özellikle yüzme gibi su ile yapılan aktivitelerin çocuklar üzerinde sakinleştirici etkisi bulunmaktadır.

Çocuklarımızın kişiliklerini, yapılarını değiştirmek mümkün değildir fakat spor aracılığı ile bir takım yönleri törpülemek ya da desteklemek mümkündür. Örneğin sorumluluk almaktan kaçınan bir çocuğu takım sporlarına yönlendirmek,işbirliğine teşvik edilmesi açısından olumlu olacaktır. Buradaki önemli nokta çocukları iyi tanımaktan geçmektedir.İçe dönük bir çocuğu yüzme gibi bireysel sporlardan ziyade takım ruhunun olduğu,dışa dönük bir çocuğu da kayak,yüzme gibi kendi iç sesini daha çok dinleyebileceği ve kendi sorumluluğunu üstleneceği sporlarla buluşturmak daha fazla gelişimine katkı sağlayacaktır.

Spor çocuğun kendini daha iyi tanımasını, güçlü,zayıf yönlerinin farkına varmasını sağlamaktadır.Böylelikle çocuğun öz saygısı artacak,kendine daha fazla değer verecektir ki bu iyi bir ruh sağlığının ana unsurudur.
kampuste-aile-boyu-jimnastik-700x428
Fiziksel ve psikolojik değişimleri nedeniyle Unutmayalım! Her çocuk ve gencin egzersize ihtiyacı vardır. İleriki yaşlarda düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak zordur. Düzenli egzersiz yapma alışkanlığının çocukluk yaşlarında kazanılması ve erişkin dönemde de sürdürülmesi sağlıklı yaşam açısından birçok kazanç sağlayacaktır. Çünkü hareket alışkanlığı çocukluk yaşlarında kazanılır ve bir yaşam biçimi olarak yerleşik nitelik alır.

Visit Us On Instagram